Wonen in de Kop van Drenthe maakt gelukkig

Nergens in Nederland woon je zo goed als in Noord-Drenthe, zo blijkt uit de Brede Welvaartsindicator 2017. Zo koop je er, vergeleken met de rest van Nederland, mooiere en grotere huizen voor minder geld. Je hebt de stedelijke voorzieningen Groningen en Assen binnen handbereik. Maar ook kennen inwoners van Noord-Drenthe een betere balans tussen werk en vrije tijd. Wil wie dat nu niet? Peize heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld als een echt forensendorp, met een sterke oriëntatie op de stad Groningen. Niet gek, want het centrum van Groningen ligt op nog geen tien kilometer afstand. Dit maakt Peize-Zuid een ideale woonomgeving voor wie werkt in de stad, maar wil wonen in een landelijke, dorpse omgeving.

Een eeuwenoud esdorp

Geschat wordt dat de geschiedenis van Peize teruggaat tot de twaalfde eeuw. De lange bestaansgeschiedenis van het dorp heeft zijn sporen nagelaten. Zo is er bijvoorbeeld De Peizer Molen. De molen werd in 1898 gebouwd en is nog steeds werkzaam: het volkorenmeel wordt er nog op ambachtelijke wijze gemalen. In de zestiende en zeventiende eeuw stond het esdorp bekend om de uitgebreide teelt van hop, dat werd vooral gebruikt voor de bierbereiding in Groningen. De hopbel was zelfs het beeldmerk in het gemeentewapen. De naam hop komt vandaag de dag nog veel voor in allerlei naamgevingen in Peize, zoals Hoppekampweg, vereniging De Hopruiters, bejaardencentrum De Hoprank en weekblad De Hopbel.

De jaarlijkse Peizermarkt

Een ander overblijfsel uit het Middeleeuwse tijdperk is de alom bekende Peizer jaarmarkt. Iedere eerste zaterdag van augustus barst de Peizermarkt los. Waar de markt vroeger vooral dienstdeed als handelsplaats voor marktkooplui, draait het nu vooral om gezelligheid en feest. Rondom de Peizermarkt wordt dan ook ieder jaar een groot aantal evenementen georganiseerd. Een feest voor jong en oud.