Peize

Geniet van dorpse rust en het bruisende stadsleven

Als toekomstig bewoner van Peize-Zuid woont u straks in een gemoedelijke, groene woonwijk in een landelijk gebied vlakbij de natuur en de stad Groningen is om de hoek.

Ten noorden van Peize vindt u de Peizer- en Eeldermaden, een natuurgebied dat op zijn beurt weer onderdeel uitmaakt van het grotere natuurgebied De Onlanden. In dit laagveengebied met graslanden, sloten, bosjes en houtwallen vindt u tal van (bedreigde) diersoorten, planten en bloemen. Een heerlijk gebied om te wandelen en fietsen. 

Peize ligt op nog geen tien kilometer afstand van de stad Groningen. Werkt u in de stad en gaat u graag op de fiets naar uw werk? Via de mooie fietsroute door de Onlanden of de snelle fietsroute langs de N-weg bent u er zo. Na een halfuurtje fietsen staat u al op de Grote Markt . Pakt u liever de auto? Dankzij de centrale ligging van Peize nabij de snelwegen A7 en A28 zijn omliggende steden zoals Groningen, Drachten en Assen goed bereikbaar. Het is natuurlijk ook mogelijk om met bus naar en van Groningen te reizen. Er is een goede busverbinding. Er komt elke 10 minuten een bus in de spits.  

Een eeuwenoud esdorp

Geschat wordt dat de geschiedenis van Peize teruggaat tot de twaalfde eeuw. De lange bestaansgeschiedenis van het dorp heeft zijn sporen nagelaten. Zo is er bijvoorbeeld ‘De Peizer Molen’. De molen werd in 1898 gebouwd en is nog steeds werkzaam: het volkorenmeel wordt er nog op ambachtelijke wijze gemalen. In de zestiende en zeventiende eeuw stond het esdorp bekend om de uitgebreide teelt van hop, dat werd vooral gebruikt voor de bierbereiding in Groningen. De hopbel was zelfs het beeldmerk in het gemeentewapen. De naam hop komt vandaag de dag nog veel voor in allerlei naamgevingen in Peize.

Veel voorzieningen binnen handbereik 

Tegenwoordig is Peize een forensendorp met betrekkelijk veel voorzieningen. Zo zijn er naast twee basisscholen, onder andere een openlucht zwembad, bibliotheek, camping, sauna en een sporthal. Bij de sporthal bevinden zich de voetbalvelden en de tennisbanen. Van badminton tot gymnastiek en van judo tot volleybal, de verenigingen zijn goed aanwezig in het dorp. Peize en omgeving biedt ook uitstekende mogelijkheden voor fiets- en wandelsporters.

In het dorp kunt u terecht voor de dagelijkse boodschappen, want er is een bakker en een supermarkt. Ook zijn er diverse horecagelegenheden, voor een hapje of drankje. Naast al deze voorzieningen worden er jaarlijks veel activiteiten georganiseerd, zoals de Peizer jaarmarkt. Kortom, er is genoeg te doen in Peize! Voor een museum- of theaterbezoek kunt u terecht in het nabijgelegen Roden of Groningen. Groningen is natuurlijk ook zeer geschikt voor een dagje shoppen.